Національна федерація бодібілдингу України

555

КАТЕРИНА СТОЯНОВА: «ЧЕМПІОНАТ СВІТУ 2021 РОКУ Я ПАМ’ЯТАТИМУ ВСЕ ЖИТТЯ»

КАТЕРИНА СТОЯНОВА: «ЧЕМПІОНАТ СВІТУ 2021 РОКУ Я ПАМ’ЯТАТИМУ ВСЕ ЖИТТЯ»

 

Після паузи в кар’єрі, маючи у своєму активі «срібло» та «бронзу» чемпіонатів світу, «золото» Чемпіонату Європи, міжнародного турніру «Арнольд Класик Європа» та турнірів IFBB серії «Diamond Cup» у фітнес-бікіні, одеситка Катерина Стоянова восени 2021-го року повернулася на змагальну сцену, повернулася, щоб здобути головний титул – титул абсолютної чемпіонки світу. Чому пропустила кілька сезонів, що передувало виступу на Чемпіонаті світу-2021 в Іспанії, і чи продовжуватиме спортивну кар’єру Катерина Стоянова розповіла в інтерв’ю пресслужбі ФББУ.

ФББУ: – Катерино, нагадайте, будь ласка, скільки Ви були відсутні у змагальному бодібілдингу. Чим були зайняті весь цей час і чому вирішили повернутися на сцену?

Катерина Стоянова: – Пропустила весь 2020-й рік. Навесні був локдаун, і я 2,5 місяці була в домашньому режимі, не було можливості нормально тренуватися. Щодо осіннього сезону 2020-го року, не було чіткого розуміння буде проведено головний турнір чи ні, тому було ухвалено рішення не готуватися до змагань зовсім. Пауза у спорті дозволила трохи розвантажитися у моральному плані, тому що за плечима вже було три роки виступів, у тому числі на «міжнародці». Навесні 2021-го року не планувала виступати, адже Чемпіонат Європи я виграла у 2019 році. Це не означає, що я сиділа склавши руки, просто тренувалася без особливих рамок і за бажанням.

Чому вирішила повернутись? Для цього було три причини:

  1. Мій тренер Дмитро Ноябрьов мріяв про третій титул Чемпіонки України, «абсолютку» на Чемпіонаті України та про виступ на третьому для мене Чемпіонаті світу;
  2. Мене не залишало відчуття того, що можна боротися за головний титул, тому що на Чемпіонаті світу у Білостоку у 2018 році я була другою, а у Братиславі у 2019 році – третьою;
  3. У мене вірило багато близьких людей, у тому числі з національної федерації, і не хотілося б їх підвести.

 

ФББУ: – Як Ви оцінюєте рівень бікіні в Україні зараз порівняно з тим, що був років зо два тому?

Катерина Стоянова: – Рівень бікіні високий, як і в минулі роки. Інтерес до цієї дисципліни тільки зростає, і вже зараз дуже велика конкуренція. На Чемпіонаті світу у ростових категоріях 25-40 спортсменок.

ФББУ: – Четверте місце на міжнародному турнірі «Арнольд Класик Європа» у вересні цього року – що це було? Помилка суддів? Сильні конкурентки? Тебе зайняте місце зачепило?

Катерина Стоянова: – «Арнольд Класик Європа» – це окрема тема. Я їхала за медаллю, не інакше. Але стала четвертою. При цьому різниця з першим та другим місцем була 1 та 2 бали. А з третім взагалі не було. Та й як спортсмен з першого колауту міг стати четвертим? Це було дивно. Але це все тільки пішло на користь. По-перше, я вигравала цей турнір у 2019 році, а у 2018-му була другою, немає лише бронзової медалі у моїй колекції. По-друге, цей турнір дав зрозуміти, що треба зробити ще кілька кроків, щоб форма та образ не викликали сумнівів у суддів.

Я мотивувалась після «Арнольд Класик Європа» ще сильніше і продовжила працювати над формою. Після «Арнольда» було кілька турнірів і найголовніший – чемпіонату світу. На комерційному турнірі «Eqiudes Sport Festival» взяла участь лише для того, щоб виграти гроші та компенсувати поїздку на європейський «Арнольд». Відбірковий турнір у Харкові був обов’язковим, але й там варто пробувати інші тонкощі підводки для вибору оптимальної на Чемпіонат світу. До Чемпіонату України я підійшла у добрих кондиціях і одноголосне рішення суддів принесло мені не лише золоту медаль у категорії (третє чемпіонство), а й перемогу в «абсолютці».

 

ФББУ: – Чемпіонат світу-2021, яким Ви його запам’ятали?

Катерина Стоянова: – Про Чемпіонат світу 2021-го року я пам’ятатиму все життя. Це був ювілейний 75-й Чемпіонаті світу під егідою IFBB із найбільшою кількістю учасників та високою конкуренцією. Того дня все вийшло, як запланували та до чого довго йшли. Форма, позинг, образ і… – золота медаль! А потім і абсолютна перемога, про яку я навіть не мріяла. Це неймовірне відчуття, навіть не знаю, як пояснити. Яскраві емоції. Шок. Дякую своєму тренеру за методичний підхід до організації тренувального процесу, лікарський контроль та віру в мої можливості. Дякую Ірині Делієвій за уроки позингу, слушні поради та всебічну підтримку. Без цих людей не було б такого високого результату.

 

ФББУ: – Які Ваші подальші спортивні плани?

Катерина Стоянова: – Спортивних планів немає, тому що виграно всі турніри та здобуто найвищий титул. Тому саме час зайнятися сімейними справами. Як кажуть, з почуттям виконаного обов’язку хочу віддати належне ФББУ і, в міру можливості і необхідності, попрацюю функціонером.

КАТЕРИНА СТОЯНОВА: «ЧЕМПІОНАТ СВІТУ 2021 РОКУ Я ПАМ’ЯТАТИМУ ВСЕ ЖИТТЯ»

ВІТАЄМО ВАС НА САЙТІ ФББУ!